Verzorg je je tattoo goed, dan kun je er gewoon langer van genieten. De lijnen blijven strakker en egaler en als je een kleurentatoeage hebt, dan blijven de kleuren langer levendig. Alle reden dus om goed voor je nieuwe lichaamsversiering te zorgen.
Afdekken van de wond
Als je de shop uitloopt is je tattoo in feite nog een open wond. Dit betekent dat het openstaat voor allerlei bacteriën en andere ziektekiemen. Het afplakken van de tattoo is dus belangrijk en kan op verschillende manieren. IK werk graag met de zogenoemde ‘second skin’. Dit is een doorzichtige sticker die over de huid gaat en vier a vijf dagen mag blijven zitten. Door deze speciale folie heelt de huid vrijwel zonder korstjes en velletjes. En dat is veel beter voor het behoud van de kwaliteit van je tattoo. Bovendien zorgt de second skin er onder meer voor dat je weer sneller kan gaan sporten en dat je gelijk alle kleding kan dragen die je wilt.
Met de second skin kun je probleemloos douchen. Wanneer je de stickerfolie na vier of vijf dagen verwijdert, is het dus geen open wond meer. Dat betekent dat je het niet twee keer per dag hoeft schoon te maken met lauwwarm water zoals je dat doet wanneer je niet zou kiezen voor de second skin. Dan moet je de wond op die manier de eerste week reinigen. Zorg ervoor dat je na het schoonmaken de tattoo droog dept met een schone handdoek of met keukenpapier. Let de eerste week ook op de zeep die je gebruikt tijdens het douchen. Ik raad hiervoor Unicura zeep aan.
Je tattoo insmeren is een van de belangrijkste dingen om te doen. Houd dit minstens drie weken vol. Het smeren houdt de huid soepel. Zo voorkom je korsten en jeuk. Smeer wel altijd een dun laagje. Als er een te dikke laag overheen gaat, kan de huid niet ademen. Hierdoor is de kans op infecties groter. Wanneer je de second skin er na vier of vijf dagen afhaalt, doe je er goed aan om de tattoo minstens twee keer per dag in te smeren. Gebruik hiervoor de zalf die je van mij hebt meegekregen.
Uit ervaring heb ik ondervonden dat veel mensen het toch moeilijk vinden om de tatoeage tijdens de cruciale herstelperiode zo min mogelijk aan te raken. Hierdoor kan het gebeuren dat er toch vuil of bacteriën in kunnen komen waardoor de tattoo gaat ontsteken. Ontstekingen kunnen de tattoo beschadigen. Niet aanraken betekent natuurlijk al helemaal niet krabben. Dit is echt funest voor je tattoo. Niet alleen neemt het infectiegevaar toe, je kan je tatoeage beschadigen of zelfs littekens veroorzaken. Als je korstjes hebt, laat deze dan zitten. Ze beschermen de wond en vallen er uiteindelijk zelf vanaf. Maar zoals gezegd: met de second skin is de kans op korsten en vellen erg klein.
Als het op het beweging aankomt, hoef je niet af te wijken van je standaard routine met de second skin. Sporten mag en kan dus gewoon. Door de second skin krijgen bacteriën niet de kans om de wond te infecteren. En geen zorgen, je hebt geen last van zweet onder de second skin. Heb je de stickerfolie niet, dan is het af te raden.
Je huid is de eerste vier tot zes weken kwetsbaar en de zon is erg krachtig. Door teveel direct zonlicht of zonnebanklicht riskeer je bultjes, blaren of infecties. Zulke blaren en bulten kunnen erg pijnlijk zijn. Houd je tatoeage dus zoveel mogelijk uit de zon. Overigens is het een goed idee om ook na de herstelperiode van vier tot zes weken je tatoeage goed in te blijven smeren als je de felle zon ingaat, op een terrasje gaat zitten of naar het strand gaat. Zelfs jaren later kun je namelijk nog een reactie door de zon krijgen. Zo kan je opeens last krijgen van jeuk of opgezette plekjes. Smeren dus!!
Water is geen goede combinatie met een nieuwe tattoo. Zwemmen wordt dan ook de gehele herstelperiode van vier tot zes weken sterk afgeraden. Ook met een second skin sticker. Deze kan door het water namelijk losweken en loslaten. Vervolgens maakt het water de huid week. Eventuele korstjes laten los en de kans op infecties neemt toe. Dat laatste is vooral het geval bij zwemmen in open water als de zee en meren. Terwijl het chloor in zwembaden weer erg schadelijk is voor je nieuwe tattoo. De chloor kan de inkt of de kleur van je tattoo eruit trekken.
Voor in bad gaan en een tripje naar de sauna, geldt hetzelfde als voor zwemmen: niet doen. Voor de hele vier tot zes weken die je huid nodig heeft om te herstellen van het tatoeëren. Zoals gezegd, maakt water de huid week. Bovendien zet de warmte de poriën open waardoor de inkt kan uitlopen. Ook kunnen bacteriën daardoor makkelijker je huid binnendringen.
In principe kun je dragen wat je wilt als de second skin over je nieuwe tattoo is geplakt. De huid wordt beschermd tegen pluisjes van wollen kleding en tegen de mogelijke irritatie van synthetische stoffen. Bovendien schuurt strak zittende kleding niet over de open wond. Kies je niet voor de stickerfolie, probeer dan de eerste dagen synthetische stoffen te vermijden. De huid kan daardoor geïrriteerd raken. En dat kan dan weer tot infecties leiden. Ook strakke kleren voelen meestal niet fijn voor de pas getatoeëerde huid. Het schuurt er namelijk langs. En je raadt het al: dat veroorzaakt irritatie. Mocht je niet voor de second skin gaan, let de eerste dagen dan ook op met wollen kleding. Er kunnen pluisjes in de wond komen en dat is niet fijn.